ALMA Egyesület

ALMA Egyesület

MILYEN A JÓ MESE?

2016. október 11. - Alapítványi és Magánóvodák Egyesülete

Az igazán gyermekeknek szánt mesék a célközönség életkori jellemzőinek megfelelőek. A jó mese a gyermekeknek éppen azért tetszik, mert annak elemei és fordulatai a lelki fejlődés korai szakaszait, azaz éppen az ő gyermekkorának a jellegzetességeit fedik le és mutatják meg. De úgy is fogalmazhatunk, hogy a mesék alapvető strukturáló elvei a gyermeki hitvilág egy-egy pilléreivel mutatnak rokonságot.

reading_kids.png

Ha jól szeretnénk mesét választani gyermekünknek, akkor jó, ha tudjuk, hogy melyek ezek a strukturáló elvek.

 

  1. A bemutatott világban lehetséges az átváltozás. Hiszen minden lehetséges, a vágyak beteljesülhetnek, a lehetetlen helyzetek is megoldódnak. Ez az optimista szemlélet táplálja a gyermek pozitív életszemléletét.

 

  1. A mese világa animisztikus elvekre épül. A tárgyaknak, állatoknak és növényeknek „lelke” van, beszélni tudnak, úgy viselkednek, mint az emberek (antropomorfizmus jellemzi őket).

 

  1. A bemutatott világ a teljesség látszatát kelti. Ezért épül sokszor ellentétekre (a jellemekben, a helyszínekben, az arányokban stb.). A mesevilág polarizáltsága miatt a jó és a rossz szereplők könnyen felismerhetők, és a mese mellékszereplői is könnyen beazonosíthatók aszerint, hogy segítik vagy gáncsolják-e a főhőst. A jó és rossz szereplők dualitása egy erkölcsileg rendezett, igazságos, kozmikus világrendet tételez fel, ahol bármilyen ellentét felszámolható.

 

  1. A mese világa megismerhető. Az ismétlések a folyamatosság fenntartását és a biztonságérzet kialakulását szolgálják (ez néhány archaikus mesében erősen rituális, szertartásos jellegű).

 

  1. A mese világa rendezett, vagy legalábbis egyensúlyra törekszik. Működik benne a kompenzálás (aki hátrányba kerül, kárpótlást nyer, pl. a főhős szegény fiú, de okos). A mesékben rend uralkodik, s ha ez meg is bomlik egy időre, a harmónia helyreáll. A történet kimenetele megjósolható, de az út előre nem látható, mert az különféle események sorozatának, megjósolhatatlan eseményeknek az eredménye. Innen eredeztethető, hogy az új meséket izgalommal fogadja a gyerek. Az ismerősség megnyugtatja, viszont az azzal járó bizonytalanság, hogy a főhős hogyan is jut el a megoldásig, fenntartja figyelmét.

 

Az ALMA Egyesület készülő mesekönyvében ezek a fontos strukturáló elvek mind jelen vannak. A kiadvány így egyként szolgálja a pozitív életszemlélet kialakítását, a szociális boldogulás képességének fejlesztését, és a megnyugtatóan lezárt, de izgalmas meseszövés propagálását.  

scarborough-kids-learn-to-read.png

A bejegyzés trackback címe:

https://almaegyesulet.blog.hu/api/trackback/id/tr9511796245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása